plant_bannergenetics_banneranimal_bannerproptyxiakamsc_bannerodhgos_spoudon

Tο Τμήμα Βιολογίας 

 Το τμήμα Βιολογίας ιδρύθηκε το 1967 και είναι το πρώτο Τμήμα Βιολογίας που ιδρύθηκε σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το Τμήμα παρέχει σπουδές που αφορούν όλες τις πτυχές της επιστήμης της Βιολογίας, από το μοριακό και το κυτταρικό επίπεδο, μέχρι και εκείνο των οικοσυστημάτων .... περισσότερα

 

Ημερίδες Μεταπτυχιακών 

Από το 2004 μέχρι σήμερα, πραγματοποιούνται ημερίδες που διοργανώνονται από τους τελειόφοιτους φοιτητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τις ερευνητικές εργασίες που υλοποιούν στο 2ο έτος των μεταπτυχιακών σπουδών τους.... περισσότερα

 

Μουσεία του Τμήματος 

Το Tμήμα Bιολογίας διαθέτει Ζωολογικό και Βοτανικό μουσείο.

Ζωολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο

Ανακοινώσεις

Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίων

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων από τους φοιτητές παρατείνεται από την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 έως και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019.

Δυνατότητα συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων για τα προπτυχιακά, εργαστηριακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, έχουν οι φοιτητές που έχουν δηλώσει τα εν λόγω μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος του Ψηφιακού Άλματος εντός της περιόδου υποβολής των δηλώσεων αλλά και των τοπικών ηλεκτρονικών συστημάτων που λειτουργούν στα Τμήματα.

Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους φοιτητές συμβάλλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και υλοποιείται με τρόπο που διασφαλίζεται η ανωνυμία τους. Η είσοδος στο ηλεκτρονικό σύστημα γίνεται μόνο με τους προσωπικούς κωδικούς του κάθε φοιτητή.

Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε στο https://ps.modip.upatras.gr
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ
Για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

 • Είσοδος στο ps.modip.upatras.gr
 • Σύνδεση με τη χρήση του UPnet ID και του προσωπικού κωδικού σας.
 • Επιλογή μαθήματος από τη λίστα των μαθημάτων που εμφανίζεται.
 • Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου
 • Επιλογή «Υποβολή» ώστε να υποβάλετε το ερωτηματολόγιο για το συγκεκριμένο μάθημα.
 • Συνεχίζετε, σε χρόνο της επιλογής σας, τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και για τα υπόλοιπα μαθήματα της λίστας.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της ΜΟ.ΔΙ.Π. στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΙΤΗΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ

Οι φοιτητές που επιθυμούν να ορκιστούν στην ορκωμοσία της περιόδου Ιουνίου 2019 θα πρέπει να υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος αίτηση ορκωμοσίας το αργότερο έως 11/7/2019.

 • Το αργότερο μέχρι τις 11/7/2019 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι παρουσιάσεις Προπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών και να έχουν υποβληθεί στη Γραμματεία οι βαθμολογίες των μαθημάτων.
 • Τελική ημερομηνία καταχώρησης της βαθμολογίας από τους διδάσκοντες στην Ηλεκτρονική Γραμματεία και υποβολής στη Γραμματεία της βαθμολογίας 11/7/2019.
 • Η ημερομηνία της ορκωμοσίας δεν έχει ακόμα οριστεί.

Πάτρα,  24/5/2019
Από τη Γραμματεία του Τμήματος

Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Διευθυντή του Τομέα Βιολογίας Φυτών

Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ/ντή του Τομέα Βιολογίας Φυτών θα διεξαχθούν στις 26/6/2019 ημέρα Τετάρτη και ώρες 9.00-12.00

Κατεβάστε το ακόλουθο αρχείο.

Ανακοίνωση για το μάθημα Βιοχημεια Ι

Το μάθημα Βιοχημεια Ι, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 27/05/2019, 10.00-13.00, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30/05/2019 12.00-15.00.

Οι εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος Βιοχημεία Ι οι οποίες σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 27/05/2019, μεταφέρονται την Τρίτη 28/05, προκειμένου οι φοιτητές να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η ώρα έναρξης για τις ασκήσεις 1, 2 και 5, ορίζεται στις 14.30.

 • Ομάδες Α1, Γ1, Δ1: 14.30-16.00
 • Ομάδες Α2, Γ2: 16.00-17.30

Το πρόγραμμα για τις Ομάδες Β1 και Β2 (άσκηση 4) παραμένει αμετάβλητο με ώρα έναρξης τις 14.00.

Έναρξης προγράμματος ALGAVISION

Ανακοινώνεται ότι πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Απομόνωση και καλλιέργεια τοπικών ειδών φυτοπλαγκτού από λιμνοθάλασσες με απώτερο σκοπό την μαζική παραγωγή αντιμικροβιακών ουσιών, λιπαρών οξέων, χρωστικών και αντιοξειδωτικών» και ακρωνύμιο ALGAVISION το οποίο χρηματοδοτείται από την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ στο πλαίσιο της δράσης: “Ειδικές Δράσεις «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» - «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ».

Στόχοι της πρότασης είναι:
(α) Να απομονώσουμε και ταυτοποιήσουμε τοπικά είδη μικροφυκών που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε μαζική καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας στοιχεία της μορφολογίας των κυττάρων καθώς και μοριακές μεθόδους (αλληλούχιση του 18S rDNA),
(β) Να εντοπίσουμε τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας για το κάθε είδος
(γ) να εντοπίσουμε βιοδραστικές ουσίες σε αυτά τα στελέχη μικροφυκών που έχουμε απομονώσει
(δ) να βελτιστοποιήσουμε την παραγωγή των ουσιών αυτών μεταβάλλοντας τις συνθήκες καλλιέργειας, και
(ε) να ελέγξουμε τη δυνατότητα για μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας σε κάποια από αυτά τα μικροφύκη χρησιμοποιώντας φωτοβιοαντιδραστήρες.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο σε κατά προσέγγιση τρία χρόνια (Ιούνιος του 2022) στην ιστοσελίδα το προγράμματος (www.algavision.weebly.com). Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο από την ημερομηνία λήξης του ενισχυόμενου έργου ή την ημερομηνία κατά την οποία παρέχονται οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα οποιουδήποτε οργανισμού, όποια προηγείται χρονικά. Τα αποτελέσματα παραμένουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία λήξης του προγράμματος.

Ο συντονιστής του προγράμματος

Παύλος Μακρίδης
Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΦΥΚΩΝ ΕΝΔΗΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ, IonianAlgae

Εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ” (ΕΠΑνΕΚ) η πρόταση με τίτλο: «ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΦΥΚΩΝ ΕΝΔΗΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ, IonianAlgae» στην οποία συμμετέχει ως συντονιστής το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (IonianAlgae.vn.pdf)IonianAlgae.vn.pdf[pdf]501 Kb

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 – 2020

Έναρξη διαδικασίας επιλογής είκοσι (20) μεταπτυχιακών φοιτητών για απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Βιολογίας στις «Βιολογικές Επιστήμες: Έρευνα και Εφαρμογές» (Master in Biological Sciences: Research and Applications), στις ειδικεύσεις:

α) Βιολογική Τεχνολογία και

β) Εφαρμοσμένη Οικολογία – Διαχείριση Οικοσυστημάτων και Βιολογικών Πόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι την Τρίτη 10-9-2019 ηλεκτρονικά στη δικτυακή πύλη: https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm# και σε έντυπη μορφή στη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας. Η δικτυακή πύλη θα είναι διαθέσιμη από 28-5-2019 έως 10-9-2019.

Πληροφορίες: Γραμματεία Τμήματος Βιολογίας, τηλ. (2610) 969201, 969205 FAX: (2610) 997306  –  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.biology.upatras.gr

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Προκήρυξη ΠΜΣ.pdf)Προκήρυξη ΠΜΣ.pdf[pdf]170 Kb

Νέα παράταση δηλώσεων και διανομής συγραμμάτων

Οι δηλώσεις συγγραμμάτων παρατείνονται μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, ενώ η διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019.

sample image