Το Τμήμα Βιολογίας στην μακρόχρονη ιστορία του, έχει υψηλές αξιολογήσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο μέσω επίσημων θεσμικών διαδικασιών και πιστοποιημένα αποκλειστικά δωρεάν προγράμματα σπουδών.

Η συνέλευση του Τμήματος στην υπ.’αριθ. 14/13.02.2024 συνεδρίασή της, ομόφωνα θεωρεί ότι:

  1. Το Νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Πλαίσιο δημιουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων» συγκρούεται ευθέως με το Σύνταγμα της Ελλάδος (ΦΕΚ Α΄ 211/24-12-2019), το οποίο στο Άρθρο 16 προβλέπει ρητώς (παρ. 5): «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση», και παράλληλα (παρ. 8): «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Η προφανής αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου θα αρκούσε για την απόρριψη και την απόσυρσή του. Η υπεράσπιση του Συντάγματος είναι το θεμελιώδες παράδειγμα που οφείλουμε να δίνουμε στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας, ως ακαδημαϊκοί δημόσιοι λειτουργοί.
  2. Η αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας μπορεί να επιτευχθεί, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη με την οποία θα θέλαμε να συγκρινόμαστε, με ικανή χρηματοδότηση (αντίστοιχη με το ευρωπαϊκό μέσο όρο), με επαρκή και ποιοτική στελέχωση, ενίσχυση της διοικητικής αυτοδυναμίας και μείωση της γραφειοκρατίας των Δημόσιων Πανεπιστημίων, και όχι με τη λειτουργία των παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων με χαμηλής ποιότητας στελέχωση και προγράμματα σπουδών, καθώς και με χαμηλά και θολά ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής.
  3. Η προτεινόμενη ίδρυση ιδιωτικών (κατ’ ευφημισμό μη κερδοσκοπικών) Πανεπιστημίων δεν ικανοποιεί ακαδημαϊκές ή κοινωνικές ανάγκες που δεν καλύπτονται ή δεν μπορούν να καλυφθούν, παρά τα προβλήματά τους, από τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Επιπρόσθετα, η λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες όσον αφορά στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δημιουργώντας φοιτητές και αποφοίτους δύο ταχυτήτων, στους έχοντες και στους μη έχοντες.
  4. Η ενδεχόμενη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα οδηγήσει ιδιαίτερα στο μαρασμό των περιφερειακών Δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Πατρών), καθώς κάποια από αυτά θα αποστελεχωθούν και θα ελαττωθεί ο αριθμός των φοιτητών τους, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση, εδώ και 14 χρόνια, της χαμηλής και ανεπαρκούς ούτως ή άλλως χρηματοδότησής τους, που το κράτος οφείλει να παρέχει, σύμφωνα και με το Σύνταγμα.
  5. Η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της είναι δικαιολογημένη και θεμιτή, καθώς υπερασπίζεται, όπως έχει υποχρέωση, το Σύνταγμα της Ελλάδας και το δικαίωμα των φοιτητών/τριών σε ποιοτικές δωρεάν σπουδές και στην εργασία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας θεωρεί ότι το σχέδιο-νόμου θα πρέπει να αποσυρθεί.