plant_bannergenetics_banneranimal_bannerproptyxiakamsc_bannerodhgos_spoudon

Tο Τμήμα Βιολογίας 

Το τμήμα Βιολογίας ιδρύθηκε το 1967, το πρώτο Τμήμα Βιολογίας που ιδρύθηκε σε Ελληνικό.... περισσότερα

 

Ημερίδες Μεταπτυχιακών 

Από το 2004 μέχρι σήμερα, πραγματοποιούνται ημερίδες που διοργανώνονται από... περισσότερα

 

Tο Ζωολογικό Μουσείο 

Στο Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών υπάρχει μεγάλος αριθμός... περισσότερα

 

Ανακοινώσεις

Αλλαγή ημερομηνίας εξέτασης μαθήματος Ραδιοβιολογίας-Εξεταστική Ιουνίου 2017

Το μάθημα της Ραδιοβιολογίας θα εξετασθεί στις 26/6 και ώρα 12:00-15:00 μμ (αντί για τις 15/6).

Ευχαριστήριο μήνυμα του συντονιστή της 12η Ημερίδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών και παραλαβή βεβαιώσεων συμμετοχής

Αγαπητοί φοιτητές,

Εκ μέρους των Μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην Ημερίδα παρουσίασης των διπλωματικών τους εργασιών. Μπορείτε να περάσετε από το γραφείο μου (Νο 365, 3ος όροφος, Τομέας Βιολογίας Ζώων, Εργαστήριο Ζωολογίας) για να παραλάβετε τις βεβαιώσεις συμμετοχή σας.

Με τιμή,

Στέφανος Νταϊλιάνης (συντονιστής Ημερίδας).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΧΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ/ΤΕΣ

Παρακαλούνται οι φοιτητές/τριες που έχουν επιλεχθεί για την πραγματοποίηση της Πρακτικής Άσκησης 2017, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών: Τμήματος Βιολογίας» ΕΔΒΜ12/1‐9‐2016 «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», να προσκομίσουν ΑΜΕΣΑ στο γραφείο Πρακτικής Άσκησης την σύμβαση και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που θα απασχοληθούν στον φορέα. Η άμεση αντιστοίχιση με τον φορέα είναι αναγκαία ώστε να αξιοποιηθούν οι τυχόν αδιάθετες θέσεις από τους επιλαχόντες.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ κατάθεσης σύμβασης και δικαιολογητικών είναι η 31η ΜΑΙΟΥ 2017.

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ/ΤΡΙΑ με ΦΟΡΕΑ από την Κ ΛΟΥΙΖΑ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ (γρ. Πρακτικής Άσκησης, ΕΛΚΕ) μέχρι 31/5/2017, οι θέσεις θα συμπληρωθούν με τους επιλαχόντες.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη

Κατερίνα Δερμών
Καθηγήτρια Φυσιολογία/Νευροβιολογίας

Σύνδεσμοι
1. Πρακτική Άσκηση Παν/μίου Πατρών (https://praktiki.upatras.gr/).
2. Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ
(http://atlas.grnet.gr/).

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (anakoinwsi_PA_Biologia_2017.pdf)anakoinwsi_PA_Biologia_2017.pdf[pdf]363 Kb

Η ομάδα BiTUP επανέρχεται με μία νέα εκδήλωση την Τρίτη 23 Μαΐου στις 17:00 στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών.

World Party, γιατί θα περιηγηθούμε σε πολλές χώρες ακούγοντας εμπειρίες από φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτές! UniLife, γιατί θα μιλήσουμε για τα Πανεπιστήμια άλλων χωρών, την καθημερινότητα και τη ζωή εκεί! Επίσης, θα υπάρχει ενημέρωση για το πρόγραμμα Erasmus από την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ροσμαράκη!

Σας περιμένουμε για ένα ταξίδι στην Ευρώπη και στην Αμερική!

Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα μας στο Facebook σ' αυτόν τον σύνδεσμο https://www.facebook.com/BiTUP-973118569477908/ για να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές μας!"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ης ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ανακοινώνεται στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα ότι η 12η Ημερίδα των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Μαΐου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Ώρα έναρξης 10 π.μ. (Κατεβάστε το ακόλουθο πρόγραμμα).
 
Η Πρόεδρος του Τμήματος
 
Γεωργία Στεφάνου
Καθηγήτρια

 

 

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης 10/27-4-2017 για την διεξαγωγή Κατατακτηρίων Εξετάσεων σύμφωνα με την υπ΄αριθ. Φ 1/192329/Β3/13-12-2013 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 3185/16-12-2013 τ.Β΄).

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Από 1 έως 15-11-2017

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
α)   Αίτηση του ενδιαφερομένου.
β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.
 
ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: Εξετάσεις
ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ: Α΄
ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2017.

Ύλη Κατατακτηρίων Εξετάσεων

1. Βιολογία Κυττάρου

Μακρομόρια (δομή DNA, RNA, πρωτεϊνών, λιπιδίων, υδατανθράκων). Βιολογικές μεμβράνες (οργάνωση, ρευστότητα, πολικότητα, διαφοροποιήσεις, διαπερατότητα). Ενδοπλασματικό δίκτυο. Συσκευή Golgi. Κυτταρική έκκριση (σύνθεση, διαλογή, ωρίμανση και μετακίνηση πρωτεϊνών). Πυρήνας και μοριακή οργάνωση των χρωμοσωμάτων. Πυρηνικός φάκελος. Λυοσώματα. Ενδοκύτωση (φαγοκύτωση, πινοκύτωση, ενδοκύτωση με τη μεσολάβηση υποδοχέων). Μεμβρανική ανακύκλωση. Μικροσωμάτια (υπεροξειδιοσωμάτια, γλυοξυοσω-μάτια). Μιτοχόνδρια. Κυτταρικός σκελετός – Κυτταρικές κινήσεις. Κυτταρικός κύκλος και ρύθμισή του. Κυτταρική διαίρεση και κυτταρικός θάνατος. Βασικές αρχές της κυτταρικής επικοινωνίας και κυτταρικές αλληλεπιδράσεις.

Από το βιβλίο:
«Βιολογία Κυττάρου – Μοριακή Προσέγγιση» Β. Μαρμάρας – Μ. Λαμπροπούλου – Μαρμάρα, 5η  έκδοση – Εκδόσεις Τυπόραμα.

2. Γενική Βοτανική

Τα φυτά στο βιολογικό οικοσύστημα. Δομή του φυτικού κυττάρου. Μορφή και τρόποι διαίρεσης του φυτικού πυρήνα (Μίτωση, Αμίτωση, Ενδομίτωση, Μείωση). Πολυπλοειδία στους φυτικούς οργανισμούς. Το διαφοροποιημένο φυτικό κύτταρο. Κατηγορίες φυτικών κυττάρων και ιστών. Μορφολογία και ανατομία φυτικών οργάνων (Βλαστός, Ρίζα, Φύλλο, Άνθος). Όργανα και τρόποι αναπαραγωγής.

Από τα βιβλία:
- Ψαράς Γ., Τηνιακού Α. & Καμάρη Γ.: Μορφολογία Φυτών, Μέρος Ι
Βασικές Γνώσεις – Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών
- Γαλάτης Β., Αποστολάκος Π. & Κατσαρός Χ.: Εισαγωγή στη Βοτανική
Εκδόσεις Σταμούλης

3. Γενική Ζωολογία

Βασικές αρχές της ζωολογίας, εξέλιξη, αναπαραγωγή, ανάπτυξη, αρχιτεκτονικό πρότυπο, ταξινομική και φυλογένεση, στήριξη - προστασία - κίνηση, ομοιόσταση, εσωτερικά υγρά, αναπνοή, πέψη – θρέψη, νευρικός συντονισμός, χημικός συντονισμός, ανοσία, συμπεριφορά, κατανομή, οικολογία, των ζωικών οργανισμών.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
Ζωολογία: Ολοκληρωμένες Αρχές – Τόμοι Α & B. Συγγραφείς: C. P. Hickman Jr, L. S. Roberts, S. L. Keen, A. Larson, H. L’Anson, D. J. Eisenhour, Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Utopia Ε.Π.Ε.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι οι δηλώσεις συγγραμμάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΥΔΟΞΟΣ παρατείνονται μέχρι την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, ενώ η διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017.

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξεταστικής του Ιουνίου.

Κατεβάστε το ακόλουθο έγγραφο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Οι δηλώσεις μαθημάτων χειμερινών εξαμήνων για τους ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ για τη συμμετοχή τους στην ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 θα πραγματοποιηθούν στην Ηλεκτρονική Γραμματεία, από 8/5 έως 4/6/2017

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://progress.upatras.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ

  1. Αν δεν πραγματοποιηθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας δήλωση μαθημάτων χειμερινών εξαμήνων, ο φοιτητής δεν έχει δικαίωμα εξέτασης σε μαθήματα χειμερινών εξαμήνων. ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΩΣ
  2. Η δήλωση μαθήματος θεωρείται ότι έχει καταχωριστεί στο σύστημα μόνον όταν ο φοιτητής ολοκληρώσει την οριστική υποβολή της με «Αποθήκευση» στο σύστημα.

 

sample image