plant_bannergenetics_banneranimal_bannerproptyxiakamsc_bannerodhgos_spoudon

Tο Τμήμα Βιολογίας 

 Το τμήμα Βιολογίας ιδρύθηκε το 1967 και είναι το πρώτο Τμήμα Βιολογίας που ιδρύθηκε σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το Τμήμα παρέχει σπουδές που αφορούν όλες τις πτυχές της επιστήμης της Βιολογίας, από το μοριακό και το κυτταρικό επίπεδο, μέχρι και εκείνο των οικοσυστημάτων .... περισσότερα

 

Ημερίδες Μεταπτυχιακών 

Από το 2004 μέχρι σήμερα, πραγματοποιούνται ημερίδες που διοργανώνονται από τους τελειόφοιτους φοιτητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τις ερευνητικές εργασίες που υλοποιούν στο 2ο έτος των μεταπτυχιακών σπουδών τους.... περισσότερα

 

Μουσεία του Τμήματος 

Το Tμήμα Bιολογίας διαθέτει Ζωολογικό και Βοτανικό μουσείο.

Ζωολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο

Ανακοινώσεις

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΙΙ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟΥ 2017-2018

Στα πλαίσια των Εργαστηριακών Ασκήσεων του μαθήματος ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΙΙ θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, ασκήσεις υπαίθρου σε εκτάσεις που επλήγησαν από πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία & στην περιοχή του λιμνοθάλασσας του Καϊάφα & των αμμοθινών της παράκτιας ζώνης.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τον Κρόνιο λόφο για να δούμε τις τεχνικές αποκατάστασης της βλάστησης.

Η συμμετοχή των φοιτητών είναι υποχρεωτική.

Οι φοιτητές να έχουν κατάλληλη ενδυμασία για περπάτημα (παπούτσια, αδιάβροχο, μπλόκ σημειώσεων, κ.λπ.)

Αναχώρηση 8:30π.μ. από την Πρυτανεία & 9:00 π.μ. από την Πλατεία Τριών Συμμάχων.

Από Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Πρόσκληση στη διάλεξη του Δρ. Πασχάλη-Θωμά Δούλια

Καλείστε να παραστείτε σε διάλεξη του Δρ. Πασχάλη-Θωμά Δούλια στην κεντρική αίθουσα διδασκαλιας (μπροστά από την Γραμματεία), την ερχόμενη Παρασκευή (10 Νοεμβρίου) στις 10-11 π.μ.

Ο κ. Δούλιας είναι  νεοεκλεγής Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Χημείας Πανεπ. Ιωαννίνων.

Το 1998 απέκτησε πτυχίο Χημείας από το Τμήμα Χημείας, και το 2004 Διδακτορικό δίπλωμα στη Βιολογική Χημεία από την Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Ιωαννίνων. Συνέχισε με μεταδιδακτορική έρευνα, και έλαβε ακαδημαϊκές θέσεις στο University of Pennsylvania των ΗΠΑ ως ακολούθως:

  • 2005-2006 στο Εργαστήριο Ανατομίας-Ιστολογίας-Εμβρυολογίας (με υποτροφία Πυθαγορας ΙΙ) (Καθ. Παναγιώτης Καναβάρος) 2007-2011στο The Children’s Hospital of Philadelphia and the University of Pennsylvania με υποτροφία απο το National Institutes of Health (NIH), mentor Prof. Harry Ischiropoulos
  • 2011-2014: Ερευνητικός εταίρος, The Children’s Hospital of Philadelphia and the University of Pennsylvania
  • 2014-2016: Λέκτορας Παιδιατρικής με έμφαση την έρευνα, Perelman School of Medicine, The University of Pennsylvania and The Children’s Hospital of Philadelphia
  • 2017: Επικουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, Perelman School of Medicine, The University of Pennsylvania and The Children’s Hospital of Philadelphia

Η ομιλία του Δρ. Δούλια θα διαπραγματευθεί τα ακόλουθα θέματα Βιοχημείας¨

1. Mitochondrial fatty acid oxidation (mFAO) and the associated disorders (an introduction to the basic principles of fatty acid oxidation pathway and how genetic deficiencies on proteins participating to mFAO cause disease).
2. Regulation of mFAO by nitric oxide (related to system biology leading to organ specific responses, biochemical pathways analysis and protein biochemistry).
3. Correction of very long acyl-CoA dehydrogenase (VLCAD) deficiency in pre-clinical models (describes the most recent advances on pharmacological correction of fatty acid oxidation deficiency in pathological settings).

Χρήστος Γεωργίου

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Η Πρακτική Άσκηση είναι μάθημα εξαμηνιαίο, όχι ετήσιο. Δηλώνεται μία φορά ή στο 7ο ή στο 8ο εξάμηνο.
Οι φοιτητές που θα δηλώσουν την Πρακτική Άσκηση για το 7ο εξάμηνο, θα είναι μόνο αυτοί που θα επιλεγούν και θα βαθμολογηθούν στο χειμερινό εξάμηνο, και όχι αυτοί που θα βαθμολογηθούν κατά το εαρινό εξάμηνο. 
Οι υπόλοιποι θα τη δηλώσουν μόνο στο εαρινό εξάμηνο, ώστε να συμπληρώσουν σ΄ αυτό τις 30 ECTS.

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

Κατεβάστε την πλήρη σχετική ανακοίνωση και την αίτηση

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Οι δηλώσεις μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2017-2018 θα πραγματοποιηθούν στην Ηλεκτρονική Γραμματεία με τους κωδικούς πρόσβασης που χορηγήθηκαν στους φοιτητές κατά την εγγραφή τους, από Τετάρτη 1/11/2017 έως και Πέμπτη 30/11/2017

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ
Πριν από τη δήλωση μαθημάτων θα πρέπει να έχει γίνει η ανανέωση εγγραφής στο χειμερινό εξάμηνο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://progress.upatras.gr

1. Οι φοιτητές που φοιτούν στο 1ο εξάμηνο φοίτησης (εισαγωγή ακαδ. έτος 2017-2018).

2. Οι φοιτητές που φοιτούν στα  3ο – 5ο – και 7ο εξάμηνα φοίτησης (εισαγωγή από το ακαδ. έτος 2014-2015 και έπειτα) δηλώνουν:
α) νέα μαθήματα που αντιστοιχούν σε 30 ECTS στο αντίστοιχο χειμερινό εξάμηνο φοίτησης. Υπέρβαση του αριθμού των 30 ECTS ΔΕΝ επιτρέπεται.
β) τα οφειλόμενα μαθήματα χειμερινών εξαμήνων σύμφωνα με το ισχύον Πρόγραμμα Σπουδών ακαδ. έτους 2017-2018.

3. Οι επί πτυχίω φοιτητές (εισαγωγή από το ακαδ. έτος 2013-2014 και πριν) δηλώνουν τα οφειλόμενα μαθήματα χειμερινών εξαμήνων σύμφωνα με το ισχύον Πρόγραμμα Σπουδών ακαδ. έτους 2017-2018.

Προϋποθέσεις λήψης πτυχίου:

  • Για τους φοιτητές εισαγωγής 2014 – 2015 απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου η επιτυχής εξέταση σε όλα τα Υποχρεωτικά Μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών και η συμπλήρωση συνολικά (από υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα) 240 μονάδων ECTS ΑΚΡΙΒΩΣ (πιστωτικές μονάδες) - αποκλειστικά 30 μονάδες ECTS ανά εξάμηνο.
  • Για τους φοιτητές εισαγωγής 2009 – 2010 έως 2013-2014 απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου η επιτυχής εξέταση σε όλα τα Υποχρεωτικά Μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών και η συμπλήρωση συνολικά (από υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα) τουλάχιστον 240 μονάδων ECTS (πιστωτικές μονάδες).
  • Για τους φοιτητές εισαγωγής 2008 – 2009 και προηγουμένους απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου η επιτυχής εξέταση σε όλα τα Υποχρεωτικά Μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών και η συμπλήρωση συνολικά (από υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα) τουλάχιστον 150 διδακτικών μονάδων (Δ.Μ.)

ΠΡΟΣΟΧΗ

1. Αν δεν πραγματοποιηθεί εντός των προθεσμιών ανανέωση εγγραφής και δήλωση μαθημάτων ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΜΑΘΗΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ, ο φοιτητής δεν έχει δικαίωμα εξέτασης σε μαθήματα. ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΩΣ

2. Οι διδακτικές μονάδες και οι μονάδες ECTS κατοχυρώνονται για κάθε μάθημα, ισχύουν και προσμετρούνται για τη λήψη του πτυχίου με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος και όχι με την αρχική δήλωση.

3. Οι φοιτητές εισαγωγής 2009 – 2010 έως 2013-2014 πρέπει να μετρήστε με προσοχή τις μονάδες ECTS, ώστε να συμπληρώνονται οι 240 ECTS  για τη λήψη του πτυχίου. Όσοι από την παραπάνω κατηγορία φοιτητές έχουν λιγότερες μονάδες ECTS από 240 ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ. Οι φοιτητές εισαγωγής 2008 – 2009 και προηγούμενοι πρέπει να μετρήστε με προσοχή τις διδακτικές μονάδες, ώστε να συμπληρώνονται οι 150 διδακτικές μονάδες για τη λήψη του πτυχίου. Όσοι από την παραπάνω κατηγορία επί πτυχίω φοιτητές έχουν λιγότερες διδακτικές μονάδες από 150 ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ.

4. Τα μαθήματα που καταργήθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν επιτυχώς πρέπει να αντικατασταθούν από μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών ακαδ. έτους 2017-2018 .

5. Η δήλωση μαθήματος θεωρείται ότι έχει καταχωριστεί στο σύστημα μόνον όταν ο φοιτητής ολοκληρώσει την οριστική υποβολή της με «Αποθήκευση» στο σύστημα.

6. Προστίθεται νέο υποχρεωτικό μάθημα στο Α΄ εξάμηνο «Η Επιστήμη της Βιολογίας» με 8 μονάδες ECTS και 3 Διδακτικές Μονάδες, το οποίο θα δηλώσουν και θα εξεταστούν μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές εισαγωγής 2017-2018.

7. Το υποχρεωτικό μάθημα Α΄ εξαμήνου «Οργανική Χημεία», μεταφέρεται στο Β΄ εξάμηνο με 6 μονάδες ECTS και 4 Διδακτικές Μονάδες για τους νέους φοιτητές εισαγωγής 2017-2018. Για τους φοιτητές που οφείλουν το μάθημα θα παραμείνει στο Α΄ εξάμηνο, ώστε να συμπληρώσουν οι φοιτητές μεγαλύτερων του πρώτου εξαμήνου τις 30 ECTS του Α΄ εξαμήνου.

8. Το μάθημα επιλογής των Ε΄ και Ζ΄ χειμερινών εξαμήνων «Χαρτογράφηση-Τηλεπισκόπηση», με 3 μονάδες ECTS και 2 Διδακτικές Μονάδες, αλλάζει ονομασία και ονομάζεται «Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση Οικοσυστημάτων και Υπηρεσιών» με 6 μονάδες ECTS και 3 Διδακτικές μονάδες,. Οι φοιτητές οι οποίοι έχουν προβιβάσιμο βαθμό στο μάθημα «Χαρτογράφηση-Τηλεπισκόπηση» δεν επιτρέπεται να το ξαναδηλώσουν.

9. Τα μαθήματα επιλογής των ΣΤ΄ και Η΄ εαρινών εξαμήνων «Γεωβοτανική» και «Εξελικτική Οικολογία» καταργούνται και συγχωνεύονται στο καινούριο μάθημα «Βιογεωγραφία», με 6 μονάδες ECTS και 3 Διδακτικές Μονάδες. Οι φοιτητές που έχουν προβιβάσιμο βαθμό τουλάχιστον σε ένα από τα δύο καταργούμενα μαθήματα (Γεωβοτανική ή Εξελικτική Οικολογία) δεν μπορούν να δηλώσουν το καινούργιο μάθημα (Βιογεωγραφία).

10. Τα μαθήματα επιλογής Β΄ εξαμήνου: Ραδιοβιολογία, και Ξένη Γλώσσα, μεταφέρονται στα ΣΤ΄ και Η΄ εαρινά εξάμηνα για τους νέους φοιτητές εισαγωγής 2017-2018. Οι φοιτητές εισαγωγής 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 και παλαιότερα, πρέπει να δηλώσουν τα μαθήματα αυτά ως οφειλόμενα στο Β΄ εξάμηνο προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες 30 μονάδες ECTS του εξαμήνου. Οι φοιτητές που έχουν προβιβάσιμο βαθμό στα μαθήματα αυτά στο Β΄ εξάμηνο δεν μπορούν να τα ξαναδηλώσουν στο ΣΤ΄  και Η΄ εξάμηνο. Επίσης δε μπορούν να δηλώσουν πάνω από μία ξένη γλώσσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ 2017‐2018

Με την παρούσα ανακοίνωση/προκήρυξη γνωστοποιείται στους τεταρτοετείς και επί πτυχίω φοιτητές/τριες ότι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος  (2017‐18) θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών: Τμήματος Βιολογίας» σύμφωνα με την
τροποποίηση της πρόσκλησης ΕΔΒΜ12 με αριθμ. Πρωτ.: 13937/ 05.09.2017 με τίτλο: «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Κατεβάστε την πλήρη ανακοίνωση της πρόσκλησης και την αίτηση.

Δηλώσεις και διανομή συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο

Η διανομή συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018.

Οι δηλώσεις συγγραμμάτων των φοιτητών θα ξεκινήσουν την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017.

Ανακοίνωση προγράμματος εκδήλωσης υποδοχής πρωτοετών Τμήματος Βιολογίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ

Οι εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ θα αρχίσουν την Πέμπτη 02.11.2017 σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

ΕΙΔΙΚΑ για την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, λόγω μη διαθεσιμότητας της αίθουσας Η/Υ, η ώρα έναρξης του εργαστηρίου θα γίνει στι 11:00 (έως 13:00) και αντίστοιχα η διάλεξη του μαθήματος από 13:00 έως 15:00.

sample image